Wat is een natuurlijke tuin?
Een natuurlijke tuin is in veel gevallen een tuin waarin vegetatie zoals bloemen en planten vrijuit kunnen groeien en bloeien. Dit betekent in feit dat je al tuineigenaar zelf weinig ingrijpt als het gaat om inrichting of afwerking, waardoor de natuur als het ware zijn gang gaat. Aan de andere kant kan een natuurlijke tuin ook een tuin zijn waar veel variatie te zien is, of een tuin die een beetje aandoet als bos. Hoe dan ook is duidelijk dat er geen vaste definitie bestaat voor het begrip natuurlijke tuin. Aan de andere kant geeft dat je als tuineigenaar natuurlijk heel wat vrijheid bij het tuinontwerp.
De kenmerken van een natuurlijke tuin
De definitie van een natuurlijke tuin spreekt voor zich, maar wat betekent dat nu precies in de praktijk? Dit zijn de belangrijkste kenmerken van een natuurlijke tuin:
- Natuurlijke materialen
Natuurlijk tuinen kenmerken zich door het gebruik van veel natuurlijke materialen. Denk aan een houten bankje of een natuurlijke fontein met steen als basis. Door het gebruik van natuurlijke, doorgaans onopvallende materialen wordt het ongerepte karakter van de tuin extra in de verf gezet, waardoor het geheel meer rust uitstraalt. - Inheemse vegetatie
Daarbij is een tuin ook natuurlijk wanneer er enkel of vooral inheemse planten, bomen en bloemen groeien. Op die manier wordt immers een natuurlijke, verwilderde omgeving nagebootst, wat bijdraagt aan de ongerepte look & feel van de tuin zelf. Bij het inrichten van een dergelijke tuin is het daarom van groot belang dat je onderzoek doet naar de planten en bomen die in jouw land of regio groeien. Zo komt je nieuwe tuin realistischer over. - Ongedwongen combinaties
Ten slotte is ook het gebruik van ongedwongen combinaties een typisch kenmerk van een natuurlijke tuin. Dit houdt in dat planten, bomen en bloemen op zo’n manier door, over en naast elkaar groeien dat een buitenstaander eigenlijk niet kan zeggen of de tuin werd aangelegd of van nature zo is ontstaan. In de wilde natuur zijn bloemen en planten immers ook niet in perkjes aangelegd of geplant. Dit soort chaos is precies wat natuurlijke tuinen zo uniek en populair maakt.
Belangrijke keuzes voor het ontwerpen van een natuurlijke tuin
Wil je zeker zijn dat je natuurlijke tuin precies de uitstraling krijgt die je ervan verwacht? Dan kunnen onderstaande tips je zeker op weg helpen:
De juiste materialen als basis
Zoals eerder aangegeven, komen in een natuurlijke tuin vooral natuurlijke materialen voor. Echter bestaan er natuurlijk tal van natuurlijke materialen, waardoor de keuze enorm is. Je kan bijvoorbeeld vooral houten elementen kiezen, zodat de tuin een rustieke look krijgt. Aan de andere kant zijn ook gietijzeren elementen leuk, omdat deze de tuin een boerderij-achtige uitstraling geven. Meer dan genoeg mogelijkheden dus bij het ontwerpen van je tuin.
Overzichtelijk natuurlijk of helemaal wild
Vervolgens beslis je op voorhand welk type natuurlijke tuin je wilt creëren. Je kunt ervoor kiezen om je tuin echt helemaal wild te laten groeien, zodat je je in een écht bos waant. Veel mensen kiezen liever de gulden middenweg en gaan voor een tuin waar alles naar hartenlust kan groeien, maar binnen bepaalde grenzen. Je keuze hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur en de hoeveelheid werk en tijd je in de tuin wilt steken.
Wat is er mogelijk voor welke prijs?
Ten slotte onderzoek je best de mogelijkheden op het vlak van prijs. Hoe completer je je tuin wilt inrichten met decoratie en de juiste planten en bloemen, hoe meer je doorgaans betaalt. Een natuurlijke tuin die helemaal zijn gang kan gaan, kost aan de andere kant een stuk minder. Wil je een gerichte, vrijblijvende offerte ontvangen? Neem dan contact op met een van onze tuinarchitecten.
Neem contact op
Tips voor het aanleggen van een natuurlijke tuin
Het aanleggen van een natuurlijke tuin is niet zo moeilijk als je misschien denkt, maar het vergt wel enige planning en voorbereiding. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om een natuurlijke tuin te maken:
- Kies een geschikte locatie. Zoek een locatie in je tuin waar de bodem en de lichtomstandigheden geschikt zijn voor de planten die je wilt gebruiken. Zorg ook voor voldoende ruimte om te groeien en om ruimte te maken voor de diversiteit aan planten en dieren die je wilt aantrekken.
- Maak een ontwerp van de tuin met de planten en struiken die je wilt gebruiken en zorg ervoor dat je rekening houdt met de groeihoogte en bloeitijd van de verschillende planten. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen verschillende planten en struiken, zodat er altijd iets bloeit en het hele jaar door aantrekkelijk is voor verschillende soorten dieren.
- Maak de grond los en verwijder alle onkruiden. Voeg organisch materiaal toe om de grond voedzaam te maken. Zorg ervoor dat de bodem geschikt is voor de planten die je wilt gebruiken en controleer de pH-waarde van de grond om te zien of er aanpassingen nodig zijn.
- Plant de planten en struiken volgens het ontwerp. Het is belangrijk om rekening te houden met de groeihoogte en de bloeitijd van de verschillende planten en struiken, zodat er altijd iets bloeit en het hele jaar door aantrekkelijk is voor verschillende soorten dieren.
- Maak paden tussen de planten zodat je makkelijk door de tuin kan lopen zonder de planten te beschadigen.
- Voeg decoratieve elementen toe aan de tuin, zoals stenen, waterpartijen en tuinmeubilair. Maar houdt de hoeveelheid decoratie beperkt, het moet niet te druk worden in de natuurlijke tuin.
- Een natuurlijke tuin vereist minder onderhoud dan een traditionele tuin. Zorg ervoor dat je regelmatig controleert of de planten water en voeding nodig hebben en dat je de planten en struiken snoeit waar nodig. Verwijder alleen het hoogstnoodzakelijke onkruid en zorg ervoor dat de dieren in de tuin voldoende ruimte en voedsel hebben.
Door deze stappen te volgen, kun je een prachtige en duurzame natuurlijke tuin creëren die aantrekkelijk is voor verschillende soorten planten en dieren.
Veelgestelde vragen over natuurlijke tuinen
Wil je meer weten over natuurlijk tuinontwerp, wat je kan doen om inspiratie te krijgen voor natuurlijke tuinen en of het wel iets voor jou is? Veel gestelde vragen krijgen hieronder een antwoord.
Welke materialen zijn geschikt voor strakke tuinen?
Houd je van de wilde, ongerepte natuur en wil je die ook in je eigen tuin brengen? Dan is een natuurlijke tuin iets voor jou. Ook is een natuurlijk tuin een goed idee als je zelf graag buiten werkt en kunt genieten van een natuurlijk stukje bos.
Hoe begin ik met het ontwerpen van mijn natuurlijke tuin?
Inspiratie vinden voor natuurlijk tuinontwerp is gemakkelijk en vraagt niet eens zo veel werk. Je kan bijvoorbeeld een collage maken met afbeeldingen van decoratie, planten- en bloemenperken en andere elementen die je in je tuin zou willen.
Hoe kan ik onkruid beheersen in een natuurlijke tuin?
Onkruid voorkomen, beperken en verwijderen in een natuurlijke tuin kan een behoorlijke uitdaging vormen. Uiteraard wil je geen gebruik maken van chemische bestrijdingsmiddelen. Naast deze heftige bestrijdingsmiddelen zijn er nog een aantal manieren om onkruid te beperken. Goed en doelgericht tuinonderhoud is hierbij van belang. Denk bijvoorbeeld aan het regelmatig wieden, waarbij het belangrijk is om onkruid met de wortel en al te verwijderen. Daarnaast voorkomen bodembedekkers de groei van onkruid. Dit zijn bijvoorbeeld laag groeiende planten als tijm, kamille of kruipend zenegroen.
Hoe zorg ik dat mijn natuurlijke tuin aantrekkelijk blijft in de wintermaanden?
We adviseren om gebruik te maken van winterbloeiende planten, zoals Helleborus, winterjasmijn, Viburnum of sneeuwklokjes. Deze planten voegen kleur en geur toe aan je natuurlijke tuin in de winter. Hierbij raden we ook aan om winterbloeiers te combineren voor een interessant kleurenpallet en textuurcontrast.
Welke tuinaccessoires passen bij een natuurlijke tuin?
De meest gebruikelijke tuinaccessoires in een natuurlijke tuin zijn: compostbakken, vogelhuisjes, subtiele tuinverlichting, waterpartijen en tuinmeubels van natuurlijke materialen.
Wat zijn de voordelen van een natuurlijke tuin voor het milieu?
Een natuurlijke tuin is goed voor het milieu omdat het bijdraagt aan het behoud van de biodiversiteit en het verminderen van de milieubelasting. De verminderde milieubelasting wordt voornamelijk veroorzaakt door een grote biodiversiteit, waterbesparing, vermindering in het gebruik van bestrijdingsmiddelen en het gebruik van duurzame materialen.