Binnentuinen

Een binnentuin, ook wel bekend als patio, is voornamelijk bekend bij openbare ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan scholen, bibliotheken, ziekenhuizen en dergelijke. Desalniettemin zien we binnentuinen steeds vaker terug in de particuliere sector. Benieuwd wat je allemaal kunt doen met deze ruimtes? Bekijk dan onze ideeën en gerealiseerde binnentuinen. Doe inspiratie op en ontdek wat de mogelijkheden zijn . Wil je dat onze tuinarchitecten met je meedenken? Neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact op

Wat is een binnentuin?

Een binnentuin is een soort tuin die zich binnen de muren van een gebouw bevindt. Het is een beschutte, besloten ruimte die vaak wordt gebruikt voor recreatie, ontspanning of landschapsontwerp. Binnentuinen kunnen ook worden gebruikt om planten en bloemen te laten groeien of als speelruimte voor kinderen. Een buitentuin vind je voornamelijk in kantoorpanden, winkelcentra, scholen en overige openbare ruimtes. Daarentegen worden binnentuinen steeds populairder bij particuliere woningen.

Kenmerken van een binnentuin

Een binnentuin kenmerkt zich voornamelijk door onder andere de aanwezigheid van:

 • Groen: Binnentuinen bevatten vaak veel groen, zoals bomen, planten, bloemen en struiken.
 • Water: Binnentuinen kunnen ook een vijver, fontein of waterpartij bevatten.
 • Privacy: in veel gevallen geniet je in een binnentuin van veel privacy. Dit geldt met name voor binnentuinen in en rondom particuliere woningen. Voor binnentuinen in openbare ruimtes geldt daarentegen vaak het tegenovergestelde. In dat geval is het vrij gemakkelijk om privacy te creëren door te werken met kleine overkappingen.
 • Wandelpaden: Er zijn meestal paden of wandelroutes aangelegd om door de binnentuin te wandelen.
 • Zitgelegenheid: Binnentuinen bevatten vaak zitjes of banken om te ontspannen en te genieten van de omgeving.
 • Architectuur en tuindecoratie: Binnentuinen bevatten vaak architecturale elementen, zoals kunstwerken, beelden, fonteinen of sculpturen.

Het doel van een binnentuin is om mensen een beschutte, rustige omgeving te bieden. De ruimte is bedoeld om te ontspannen en te genieten van de natuur, zelfs als ze zich binnen een gebouw bevinden.

Waar moet je op letten bij het inrichten van een binnentuin?

Er zijn veel aspecten waar je op moet letten bij het ontwerpen van een binnentuin, hier zijn enkele tips:

 • Zorg voor een evenwichtige verdeling van groen en harde oppervlakken: Probeer een evenwichtige verhouding te vinden tussen groen en harde oppervlakken, zoals paden of terrassen, om een ​​harmonieus ontwerp te creëren.
 • Kies planten die geschikt zijn voor de locatie: Overweeg het klimaat en de lichtomstandigheden van de binnentuin en kies planten die geschikt zijn voor deze omstandigheden.
 • Bedenk een goed watermanagement: Overweeg de waterbehoeften van de planten en hoe water kan worden verdeeld en opgevangen in de binnentuin.
 • Maak gebruik van verlichting: Verlichting speelt een belangrijke rol in de sfeer en het uiterlijk van een binnentuin. Overweeg hoe verlichting kan worden gebruikt om bepaalde elementen in de binnentuin te accentueren.
 • Creëer verschillende ruimtes: Bedenk hoe je verschillende ruimtes kunt creëren in de binnentuin, zoals een zit- of eetruimte, een speelruimte voor kinderen of een tuin voor bloemen of groenten.
 • Houd rekening met de gebruiksvoorwaarden: Bedenk wie de binnentuin zal gebruiken en hoe het gebruikt zal worden. Bijvoorbeeld, als er kinderen in de binnentuin zullen spelen, moet je zorgen voor een veilige omgeving.

Met deze tips en door rekening te houden met de specifieke behoeften en omstandigheden van de binnentuin, kun je een uniek en functioneel ontwerp creëren.

Veel gestelde vragen over binnentuinen

Hoe ontwerp ik een binnentuin?

Het ontwerp van een binnentuin is afhankelijk van de grootte en de beschikbare ruimte. Het is belangrijk om de juiste planten en materialen te kiezen die bij de stijl en functionaliteit van de tuin passen. Het is ook handig om rekening te houden met zonlicht, water en drainage.

Heb je professionele hulp nodig bij het tuinontwerp? Neem dan contact met ons op.

Hoe onderhoud ik een binnentuin?

Het onderhoud van een binnentuin omvat regelmatig water geven, bemesten, snoeien en verwijderen van onkruid. Het is ook belangrijk om de juiste verzorging van de planten te kiezen, afhankelijk van de soorten die u heeft.

Heb je professionele hulp nodig bij het onderhouden van jouw binnentuin? Neem dan contact op met Siebers Hoveniers voor periodiek onderhoud.

Wat zijn de beste planten voor binnentuinen?

De beste planten voor binnentuinen zijn afhankelijk van de grootte en het licht van de tuin. Voor kleinere ruimtes zijn bijvoorbeeld kruiden, vetplanten en ficus geschikt. Voor grotere binnentuinen zijn bomen zoals bamboe en palmen geschikt.

Binnentuin ideeën

Moderne bedrijfstuin
LUXE WELKOM

Moderne bedrijfstuin

Moderne leeftuin
LUXE WONING

Moderne leeftuin

Contact opnemen

Vul je naam in
Vul een (geldig) e-mailadres in
Vul een telefoonnummer in
Vul je adres in
Vul een bericht in
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Privacybeleid en Servicevoorwaarden van Google.