Klassieke tuin

Een klassieke tuin wordt ook wel een romantische tuin genoemd. Ze doen je direct denken aan een kasteel, park of buitenhuis en nodigen uit om erin te wandelen. Ook in een kleinere, particuliere tuin kun je een fantastisch klassiek tuinontwerp realiseren. Denk aan spiegelen en mooie zichtlijnen. Ben je benieuwd wat er voor jouw tuin mogelijk is? Doe dan inspiratie op uit onze gerealiseerde tuinen volgens klassiek ontwerp. Wil je nog meer mogelijkheden door onze tuinarchitecten met jou te laten meedenken? Neem dan vooral contact met ons op.

Kenmerken

Wat is een klassieke tuin?

Een klassiek ingerichte tuin is een statige tuin waarbij de natuur niet de vrije loop heeft. Een statige, romantische tuin die vaak te vinden is bij grote landhuizen. Ook in een moderne omgeving misstaat een klassiek tuinontwerp niet. Ze nodigt uit tot wandelen, om thee te drinken, een boek te lezen en bovenal te genieten. De Engelse tuin is een bekend voorbeeld van dit type tuinontwerp. Met volle aandacht voor de elementen eenvoud, elegantie en schoonheid. Een strak gazon dat overal even groen is, een in vorm gesnoeide buxus, rozenstruiken en een fijn terras. Door de symmetrie en het aandachtige ontwerp creëer je ruimte, waardoor je tuin op een park lijkt.

Klassiek tuinontwerp

Waar moet je op letten bij het inrichten van een klassieke tuin?

Een klassiek tuinontwerp vraagt aandacht. Enkele tips voor jouw unieke tuin:

  • Symmetrie speelt een cruciale rol in deze tuinstijl. Vanuit het hoofdgebouw trek je een hartlijn en zowel links als rechts hiervan spiegel je de indeling. Door dit lijnenspel creëer je eenheid, rust en symmetrie. De zijlijnen laat je naar een duidelijk middelpunt lopen.
  • Door te kiezen voor strakke, wintergroene hagen met daartussen vakken met eenzelfde type beplanting maak je het contrast van het lijnenspel groter en mooier.
  • Het middelpunt van je tuin wordt de eyecatcher. Hier kun je een in vorm gesnoeide bolbuxus in een prachtige pot plaatsen, maar ook een grote sculptuur of zonnewijzer plaatsen. Het past ook heel goed om hier een waterelement of zithoek te plaatsen.
  • Zorg voor een goede mengeling van rust en weelderigheid door een rustige bestrating aan te leggen en zoek de uitdaging in de soorten beplanting.
  • Aardetinten passen perfect bij dit type tuin, met name in de bestrating. Of deze nu bewerkt of onbewerkt is, grote tegels doen het, eventueel in combinatie met grind, fantastisch.
  • Qua beplanting dien je rekening te houden met hoe snel deze groeit, de bloeiperiode, winterhardheid en de hoeveelheid zonlicht. Strakke hagen zijn bij uitstek geschikt, zeker in combinatie met verschillende snoeivormen. De romantiek kun je ook halen uit kruidenplanten en kleine zomerbloeiers. Denk aan planten met volle bloemen zoals rozen, hortensia’s en lelies. Hiervoor kun je ook gebruik maken van een aantal mooie potten.
  • Een mooi gazon zorgt voor extra contrast en maakt je tuin optisch groter, maar dient wel strak te zijn. Hier kan kunstgras een uitkomst bieden.
  • Het terras kan, behalve in het middelpunt, ook dichtbij de bebouwing worden gerealiseerd. Zo verleng je je leefruimte en een eventuele overkapping is hier ook zeker een optie.

Door in jouw ontwerp rekening te houden met deze tips, heb je binnen de kortste keren een unieke tuin in klassieke stijl.

Villatuin
Eigenschappen

Kenmerken van een klassieke tuin

Het type klassieke tuin voldoet aan een aantal kenmerken die ook terugkomen in een symmetrische, strakke en romantische tuin. Dat maakt deze tuin een mooie mix van drie werelden die wordt gekenmerkt door:

  • Groen: Groen als hoofdkleur, in vele tinten, met ruimte voor andere natuurlijke kleuren.
  • Bestrating en rust: Prachtige bestrating in rustige kleuren, tussen de borders door richting een duidelijk middelpunt met een kunstobject of in vorm gesnoeide bolbuxus.
  • Symmetrie: Een symmetrische indeling met strakke lijnen welke terugkomen in de met rozen en heesters gevulde borders.
  • Tuinelementen: Tuinelementen en -meubelen van gietijzer en mooie materialen om extra van de tuin te genieten.

De beroemde tuinen in klassieke stijl trekken talloze mensen naar zich toe om de schoonheid en natuur te bewonderen. Toch kan een klein oppervlak wel degelijk een klassieke uitstraling krijgen.

Veelgestelde vragen over klassieke tuinen

Hoe ontwerp ik een klassieke tuin?

Een klassiek tuinontwerp is afhankelijk van het oppervlak. Hoe groter, hoe meer mogelijkheden in lijnenspel, eyecatchers en inrichting van de borders. Het is belangrijk om de symmetrie centraal te stellen en de rust en eenvoud de boventoon te laten voeren. Uiteraard dien je ook rekening te houden met bijvoorbeeld het zonlicht qua keuze in beplanting.

Heb je professionele hulp nodig? Wij helpen je graag met het maken van jouw tuinontwerp.

Hoe onderhoud ik een klassieke tuin?

Om de tuin haar strakke uiterlijk te laten behouden is regelmatig onderhoud van groot belang. Water geven, snoeien, onkruid verwijderen. Ook heeft elke plant de juiste verzorging en bemesting nodig.

Heb je behoefte aan professionele hulp bij het onderhouden van jouw klassieke tuin? Siebers Hoveniers staat voor jou klaar.

Wat zijn de beste planten voor klassieke tuinen?

De beste planten zijn (buxus)hagen, rozen, kruidenplanten, hortensia’s en diverse kleine zomerbloeiers. In grote tuinen zijn bomen zeker ook een mooie aanvulling en in elk formaat tuin past een mooi, strak gazon.

Klassieke tuin ideeën

In luxe en luwte
VILLATUIN NUENEN

In luxe en luwte

Strakke en luxe stadstuin
LUXE STADSWONING

Strakke en luxe stadstuin

Strakke villatuin
LUXE WONING

Strakke villatuin

Weelde aan het water
VILLATUIN AMSTERDAM

Weelde aan het water

Strak en stijlvol
VILLATUIN NUENEN

Strak en stijlvol

Contact opnemen

Vul je naam in
Vul een (geldig) e-mailadres in
Vul een telefoonnummer in
Vul je adres in
Vul een bericht in
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Privacybeleid en Servicevoorwaarden van Google.